Προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις του ΤΕΜΠΜΕ

Προβλήματα με τις χρηματοδοτήσεις του ΤΕΜΠΜΕ

Αρ. Πρωτ. 12791/08.07.2010

Προς Υπουργό:

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

                                                       

Προβληματική φαίνεται να είναι η εξέλιξη των προγραμμάτων  εγγυοδοσίας δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Τα προγράμματα  αφορούν την αγορά πρώτων υλών και την αποπληρωμή υποχρεώσεων στις Δ.Ο.Υ.  και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ  πολύ λίγες επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αιτήσεις συμμετοχής, επικαλούμενες τις διαδικασίες που δεν ευνοούν την ένταξη τους στο πρόγραμμα, το ακριβό επιτόκιο και την απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις  επιχειρήσεις.

Είναι γνωστό ότι ανάλογα προγράμματα είχαν ξεκινήσει πριν 18 περίπου μήνες από την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ.,  με πολύ μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων και παρά τη πολεμική τους από την τότε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.  Χιλιάδες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν και μπόρεσαν να αντισταθούν στην κρίση και να διατηρήσουν το προσωπικό και τη βιωσιμότητα τους.

Σήμερα οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η επιχειρηματικότητα καταγράφει ιστορικά χαμηλά, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα (σύμφωνα με το δείκτη NGBI 500) και το 25% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει άμεσα  σε περικοπές προσωπικού.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι στην αρνητική αυτή συγκυρία, ένα εργαλείο που στο παρελθόν λειτούργησε ευεργετικά, σήμερα βαλτώνει σε ένα αμφιλεγόμενο μείγμα έωλων υποσχέσεων και γραφειοκρατίας.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Πόσες ήταν οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ΤΕΜΠΜΕ από τη 1/1/2009 έως τις 4/10/2009 και με τι συνολικά ποσά;

- Πόσες ήταν οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ΤΕΜΠΜΕ από τις 5/10/2009 έως σήμερα και με τι συνολικά ποσά;

- Τι ύψος χρηματοδοτήσεων προβλέπεται να γίνουν εφεξής μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, σε τι χρονικό ορίζοντα, και αν σχεδιάζεται να αλλάξουν κάποιες διαδικασίες ώστε να είναι πιο προσιτές για τους μικρομεσαίους;

Απάντηση Υπουργείου